6 Adımda Mobil Oyun Yapımı – Oyun Sahibi Ol

Mobil oyun yapımı ve yapmak istiyor ve bu konuda para ödemek istemiyorsanız bu yazıyı dikkatli bir şekilde okuyabilirsiniz.

Mobil kullanıcı sayısının artmasıyla birlikte mobil oyun dünyasına ilgi büyük ölçüde arttı. Araştırmaya göre, mobil oyun pazarının değeri 2020’de 77 milyar dolara ulaşacak. Bu nedenle mobil oyun geliştirme çok önemli hale geldi. Nereden başlayacağını bilemeyenler için “nasıl mobil oyun yaparım?” sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Ayrıca ücretsiz eğitime başvurmanıza yardımcı olacak kaynakları da ekledik.
Mobil oyun dünyası her geçen gün büyümeye devam ediyor. PC ve konsol oyunlarının satışını geride bırakan mobil oyunlar, özellikle bu salgın dönemlerinde evlerine kapanan insanlar için günlük yaşamın önemli bir parçası haline geldi. Sonuç olarak mobil oyun geliştirmek isteyen kişiler bu zamanı kendileri için bir fırsata çevirebilir.

Bu yüzden mobil oyun geliştirmek isteyip de nereden başlayacağını bilemeyenler için işlerini kolaylaştıracak ve ufuklarını açacak bir makale hazırlamaya çalıştık. Bu şekilde, mobil oyunlar geliştirmeye başladıklarında en azından kısmen kendilerine bir yol bulabileceklerini düşünüyoruz. Gelin, “Mobil oyun nasıl yapılır?” sorusunun cevabını birlikte arayalım.

Adım adım mobil oyun nasıl yapılır?
İyi bir plan hazırlayın
Planınıza uygun bir oyun motoru seçin,
Doğru programlama dilini öğrenin
projenize başlayın,
Oyununuzun grafiklerini hazırlayın,
Oyununuzu özelleştirin
Oyununuzu serbest bırakın.

1. İyi bir plan hazırlayın:

Her şeyden önce, bir planınız olmalı. Kollarınızı sıvamadan önce ne yapmak istediğinize karar verin. Örneğin, ne tür bir oyun yapmak isterdiniz? Bu bir bulmaca mı? kart oyunu? Motor yarışı? Yoksa ülkemizde çokça ilgi gören Okey tarzı oyunlar mı? Öncelikle ne tür bir oyun yapmak istediğinize karar verin. Sonra bu oyunu diğer oyunlardan farklı kılanın ne olduğunu düşünmeye başlıyorsunuz. Hak ettiği ilgiyi göstermek için oyununuzu çeşitlendirin ve kişiselleştirin.

2. Planınıza uygun bir oyun motoru seçin:

Çoğu oyun geliştiricisi artık oyunlarını kapsamlı kitaplıklar ve araçlar içeren oyun motorlarında geliştiriyor. Bu aynı zamanda mobil oyun için de geçerlidir. Her biri bir öncekinden daha kullanışlı olan oyun motorları, mobil oyun geliştiricilerin işini kolaylaştıran zengin araçlara sahiptir. Bu araçlardan üçüne birlikte bakalım:

Unity: Günümüzde mobil oyunlar denilince akla Unity geliyor. Unity’nin mobil oyun geliştiricilerine sunduğu zengin kaynaklar ve araçsal kolaylık, onu birçok oyun motorundan ayırır. Ayrıca ücretsizdir. Elbette oyununuzu yayınlamak istiyorsanız, yayınlamadan önce belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Oyununuzu ücretsiz olarak da yayınlayabilirsiniz, girişte sadece “Made with Unity” cümlesini göreceksiniz.
Ayrıca çevrimiçi olarak ücretsiz Unity öğreticileri bulmak da zor. Örneğin Youtuber Brackeys tarafından oluşturulmuş ücretsiz eğitim içerikleri var. Kanalına buradan göz atabilirsiniz.
Unreal Engine: Unity gibi Unreal Engine de sektördeki lider oyun yazılımlarından biridir. Unity ile yapabileceğiniz çoğu şeyi Unreal Engine ile yapabilirsiniz. Ancak bir birlik betik dili olarak C#

Unreal Engine: Unity gibi Unreal Engine de sektördeki lider oyun yazılımlarından biridir. Unity ile yapabileceğiniz çoğu şeyi Unreal Engine ile yapabilirsiniz. Ancak, Unity bunu bir betik dili olarak kullanır. Her ikisi de oyun geliştirmek isteyenler için ücretsiz yazılımlardır.
Başlamanız için Unreal Engine’de yapılmış bir oyunun ücretsiz eğitim videolarını da bulabilirsiniz.
GameSalad: Kodlama konusunda iyi değilseniz ve sürükle ve bırak işlemleriyle oyunlar oluşturmak istiyorsanız, bir göz atmaya değer. Kaç tane harika oyun yaratabileceğiniz bilinmiyor ama GameSalad ile yapılmış birçok mobil oyun var.

3. Uygun programlama dilini öğrenin:

Bir mobil oyun geliştireceksiniz, nasıl bir oyun yapmak istediğinize karar verdiniz. Ayrıca hangi oyun motorunu kullanacağınızı da biliyorsunuz. O zaman doğru programlama dilini öğrenmenin zamanı geldi. Yukarıda bahsedildiği gibi Unity ile oyun oluşturmak istiyorsanız C programlama dili hakkında temel bilgilere sahip olmalısınız. Bunun için CSharp öğrenmek isteyenler için derlediğimiz birbirinden güzel ücretsiz eğitim videolarına ulaşabilirsiniz.

Unreal Engine üzerinde oyun yapmayı düşünüyorsanız bu sefer temel seviyede C dilini öğrenmeniz gerekiyor. Bunun için freeCodeCamp.org Youtube sayfasında yayınlanan bu dört buçuk saatlik ücretsiz eğitim videosunu izleyebilirsiniz.

4. Projenize başlayın:

Kulağa korkutucu gelse de, aslında korkutucu değil. Bir kez başladığınızda, gerisi bir soygun gibi geliyor. Projenize başladığınızda, işleri basit tutmaya çalışın. En basit şeyleri bile kendiniz için karmaşık hale getirmekten sakının. Bu nedenle oyuna basit grafikler ekleyerek ve bu grafiklere karşılık gelen basit mekanikleri kodlayarak her şeye başlayabilirsiniz.

Yavaş yavaş dengeleyeceksiniz. Zamanla kendi çalışma tarzınızı bile oluşturacaksınız. Bu makaleye geri dönerseniz ve özellikle kullanıcı arayüzünün tasarımı söz konusu olduğunda duygularınızı paylaşırsanız çok mutlu oluruz. Unutmayın, biraz çabayla üstesinden gelemeyeceğiniz hiçbir şey yoktur.

5. Oyununuzun grafiklerini hazırlayın:

Şimdi oyununuzun grafiklerini tasarlama zamanı. 2D görüntüler tasarlamak istiyorsanız Photoshop ve Illustrator ideal programlardır. Ama hayır 3D oyunlar yapmak istiyorum diyorsanız Maya ve 3ds Max isimli programlara bakmanızda fayda var.

Dürüst olmak gerekirse, birçok oyun geliştiricisi, grafikler söz konusu olduğunda daha fazla ücretsiz, telifsiz, dolayısıyla “ortak kullanım” görseller kullanır. Onlarla oynayarak mümkün olduğunca onları değiştirmeye çalışır. Dilerseniz bunu da yapabilirsiniz. Ya da bütçeniz kısıtlı diyorsanız oyununuzu dışarıdan temin edebilir ve bu işleri bilen bir profesyonel ile çalışabilirsiniz.

6. Oyununuzu özelleştirin:

App Store ve Play Store’da birbirinin aynısı binlerce oyun var. Farkına varmak zorundasın. Bunu yapmak için oyununuzu çeşitlendirmeniz, yani özelleştirmeniz gerekir. Farklı mekanikler, farklı karakterler, farklı konumlar, farklı seviyeler vb. Oyununuzu daha çekici hale getirmek için yapabileceğiniz birçok şey var. Bunları düşünmekten çekinmeyin.

7. Oyununuzu Serbest Bırakın:

Çoğu oyun geliştiricisi oyunlarını asla piyasaya sürmez. Dolayısıyla bu oyun çıkana kadar birçok oyun aynı tarzda çıkacak. Bu yüzden zamanı geldiğinde oyununuzu yayınlamaktan çekinmeyin. Ne de olsa atalarımızın “Kervan yolda dizilir” demesi boşuna değildi. Siz oyununuzu yayınlayın, aşağıdaki yorumlar ile oyuna güncellemeler getirerek boşluklarınızı doldurabilirsiniz.

Son olarak: “Mobil oyun nasıl yapılır?” Soru kapsamında mobil oyun geliştirmek isteyenlere şu tavsiyede bulunulabilir: Eğer çok fazla çekinceniz varsa işe atlamak daha doğru olabilir. Hata yapmaktan korkmayın. Takıldığınız her noktada internet elinizin altında ve uygun aramayı yaparak sorunuzun cevabını bulmaya çalışın. Tüm sorularınıza cevap bulabileceğiniz binlerce kaynak var. Hata yapmaktan ve keşfetmekten korkmayın.